Kort innføring i friidrett

Friidrett er en form for idrett der deltakerne konkurrerer i forskjellige øvelser som er innenfor ulike kategorier. I disse kategoriene inngår løping, kast, hopp. I Norge er friidretten organisert gjennom Norges Friidrettsforbund (NIFIF), som har hovedansvaret for å utvikle idretten videre, og spesielt for å være med på å tilrettelegge, og motivere, for økt fokus på friidretten hos barn og unge.

Litt historikk

Fra midten av 1800-tallet ble moderne friidrett utformet. Tidligere var friidrett en av de opprinnelige og grunnleggende formen for idrett, og var en viktig del av de olympiske lekene i den greske antikken. Det er fra denne perioden at utøverne ble kalt atleter, og er en betegnelse som brukes i dag.

Hvert fjerde år, siden 1934 for menn og 1938 for kvinner, arrangeres Europamesterskap (EM) på bane. Verdensmesterskap (VM) ble for første gang arrangert i 1983, og arrangeres i dag annethvert år. Det arrangeres også VM for juniorer annethvert år siden 1986.

Øvelser1024px-athletics_at_the_2012_summer_olympics_5001_w_heptathlon_100mh_heat4

Konkurranser innenfor friidrett blir vanligvis arrangert på en utendørs oval bane der det er en 400 meter lang løpebane som dekker en gressdekket indre bane. I dette gressdekte område gjennomføres vanligvis de ulike hopp- og kasteøvelsene.

Løp

Løpsøvelsene er de mest omfattende og differensierte kategorien av øvelser. Det finnes ulike typer øvelser som kategoriseres under løp. Disse inkluderer sprint, mellomdistanse, langdistanse, hekk, stafettløp, terrengløp og landeveisløp. Her kan kappgang også inkluderes.

Generelt sett starter alle deltakerne samtidig og det er om å gjøre å komme først i mål under disse øvelsene. De fleste av disse øvelsene løpes enten individuelt eller som et stafettløp.

Hopp

Innenfor hoppkategorien er det ulike former for hopp. Høydehopp, lengdehopp, stavsprang, tresteg, høyde uten tilløp, lengde uten tilløp, og tresteg uten tilløp. Målet i disse øvelsene er å hoppe høyest mulig eller lengst mulig.

Kasteøvelser

Spydkast, kulestøt, diskos, sleggekast og vektkast, er noen av øvelsene innenfor kaste-kategorien. Her er det om å gjøre, å kaste redskapet lengst mulig.